Politică

Legea privind trecerea SIS în subordinea Parlamentului, neconstituțională

Înalta Curte a declarat neconstituțională legea privind trecerea SIS-ului în subordinea parlamentului. Decizia a fost luată în urma sesizării depuse de către deputații Platformei DA Dinu Plîngău și Maria Ciobanu și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Curtea Constituțională a declarat în cadrul ședinței de marți, 27 aprilie, drept neconstituțională hotărârea Parlamentului de trecere a Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Legislativului.

De precizat că, în data de 3 decembrie 2020, la propunerea PSRM, majoritatea parlamentară a votat în Legislativ transferarea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui Republicii Moldova în cea a Parlamentului. Atunci, deputatul PSRM Vasile Bolea a explicat pentru Sputnik Moldova motivul pentru care socialiștii au venit cu această inițiativă.

”Președintele nou ales este cetățean și al altui stat, adică are dublă cetățenie și a jurat credință altei țări. În aceste condiții, noi considerăm că acest lucru este unul dăunător pentru securitatea statului. Dacă Maia Sandu va renunța la dubla cetățenie, atunci vom reveni la discuții și vom propune alte modificări legate de activitatea SIS”, a declarat Vasile Bolea.

A doua zi după hotărârea Parlamentului, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a contestat la Curtea Constituțională această lege. El a solicitat Înaltei Curți suspendarea acțiunii legii până la examinarea în fond a sesizării. Litvinenco spunea că la adoptarea legii au fost încălcate mai multe prevederi ale Constituției Republicii Moldova ”atât pe fond, cât și pe procedură”.

În data de 7 decembrie 2020, magistrații Curții Constituționale au dispus suspendarea Legii nr. 218 din 3 decembrie, prin care majoritatea parlamentară a exclus din competența președintelui Republicii Moldova posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea SIS.

Sursă

Cuvinte cheie

Tematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close