Centrul de presa

Expert – Care sunt pașii următori ai președintelui Sandu

În Republica Moldova s-a creat o situație de criză în care este imposibil de a învesti un Guvern. Asta susține expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

Expertul constituțional Teodor Cârnaț a făcut o analiză a evenimentelor politice care au avut loc în ultimele trei luni în Republica Moldova, în cadrul unei transmisiuni live de la centrul de presă al Agenției Sputnik Moldova. Expertul a ajuns la concluzia că în țara noastră s-a creat o situație de criză, în care este imposibil să învestești în funcție un Guvern. 


„Prima tentativă, pe 28 decembrie, când s-au invitat fracțiunile parlamentare la consultările cu Sandu, iar la acel moment nu era o majoritate parlamentară care să înainteze un candidat, iar președintele a numit-o pe Gavrilița. A urmat ping-pong cu Durleșteanu și apoi au fost reluate consultările. Atunci iarăși nu era o majoritate formalizată și Maia Sandu l-a numit pe Grosu. Asta s-a întâmplat în trei luni, dar putea fi totul într-o zi și să nu fim în criză. Ieri a fost o zi rușinoasă în Parlament, fiindcă deputații au uitat de obligații. S-a consumat cea dea două tentativă de numire a unui Guvern. În Moldova s-a creat o criză de imposibilitate de a învesti în funcție un Guvern”, susține expertul.

În aceste condiții, Teodor Cârnaț susține că acum președintele Maia Sandu are pârghii de a cere dizolvarea Parlamentului.

„Dacă durează această criză până la trei luni, dacă s-au consumat două tentative de numire a Guvernului și dacă s-au consumat negocierile cu fracțiunile parlamentare, președintele se poate adresa la Curtea Constituțională și să ceară dizolvarea Parlamentului. Avizul CC este obligatoriu”, a declarat expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț.

În același timp, expertul spune că sunt importante și consultările de astăzi lansate de președintele țării, Maia Sandu. 

„Azi, majoritatea parlamentară va spune Maiei Sandu că are un candidat la funcția de premier. Sandu va respinge această idee, invocând că este criză, stat uzurpat, nu avem justiție și că acest Parlament este discreditat. La fel, se va cere introducerea stării de urgență, iar alegerile parlamentare se amână cu două luni”, a mai spus Cârnaț. 

Precizăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a invitat astăzi la consultări fracțiunile și grupurile parlamentare pentru a discuta subiectul dizolvării Parlamentului, însă PSRM și grupul „Pentru Moldova” au cerut o amânare, având în vedere că participă la ședința Parlamentului unde se dezbat mai multe subiecte importante. 

Sursă

Cuvinte cheie

Tematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close