Politică

Dodon spune dacă a fost necesară instituirea stării de urgență

Dodon consideră că instituirea stării de urgență a fost o alternativă la haosul care se instaura în țară din cauza lipsei unei conduceri ferme.

Ex președintele țării Igor Dodon consideră că tendințele pozitive în evoluția situației epidemice din țară, o oarecare scădere a cazurilor noi în ultima săptămână, nu trebuie să ne liniștească, pentru că a crescut numărul de decese și se menține un număr mare de cazuri extrem de grave și pacienți intubații. El a menționat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Dodon, starea de urgență a fost o alternativă la haosul care se instaura din cauza lipsei unei conduceri ferme în stat.

”Situația de urgență declarată de Parlament trebuie continuată, unele restricții ar putea fi minimizate sau parțial retrase (în special referitor la procesul de studii pentru clasele 1-4, ieșirea în spațiile publice și parcuri și altele), însă acum este momentul pentru a veni cu mai multe acțiuni de susținere și protecție a populației și agenților economici”, a specificat liderul PSRM.

Ministrul interimar al Justiției a făcut precizări despre starea de urgență>>>

Dodon este de părere că autoritățile ar trebui să profite în perioada imediat următoare de pauza de câteva săptămâni ”până la următorul val, care în opinia specialiștilor va veni la începutul-mijlocul lunii mai și vor fi înregistrate cote mai înalte cu tendințe mai agresive decât cele din martie”.

În context, fostul șef al statului spune că este necesară o susținere imediată și suplimentară pentru medici și trebuie dinamizat la maximum procesul de vaccinare.

”Consider reală aducerea în țară pe parcursul a următoarelor 25-30 de zile a cel puțin 300 de mii de doze de vaccin (inclusiv cele 180 de mii din Federația Rusă) și vaccinarea din contul statului a cel puțin 100 de mii de cetățeni din grupele de risc prioritare, astfel ca numărul total de oameni vaccinați să depășească 150 de mii.

Dodon a reiterat că învestirea unui Guvern anticriză cu competențe depline ar face posibil accesul la sursele externe, iar necesitatea stării de urgență ar putea fi depășită, ”deoarece un guvern pe deplin mandatat va fi mult mai liber în luarea deciziilor chiar și fără contextul stării de urgență”.

Accesul în cimitirele din Chișinău, interzis și în acest an de Blajini?>>>

Liderul PSRM a mai subliniat că în actualele condiții trebuie să înceteze orice luptă politică și discuții despre alegeri anticipate, iar toate forțele politice ar trebui să se axeze ” împreună pe gestionarea crizei pandemice, sociale și economice”, pe asigurarea de urgență a vaccinării în masă a populației, pentru aceasta fiind necesară aducerea în țară a cel puțin un milion de vaccinuri.

Sursă

Cuvinte cheie

Tematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close