Politică

De ce Voronin a pierdut pe 7 aprilie – politolog

Expertul a explicat unde a greșit cel de al treilea președinte al țării, Vladimir Voronin, și de ce a pierdut puterea, nereușind să țină în frâu escaladarea evenimentelor politice din țară.

Anul acesta se împlinesc 12 ani din momentul în care, pe 7 aprilie 2009, mii de tineri au fost scoși în mod organizat în piață sau eliberați ca la comandă, chiar de la ore, de către profesorii și directorii instituțiilor de învățământ. Alte mii au primit mesaje că trebuie să lase totul și să meargă în grabă în centrul Capitalei unde se întâmplă ceva extrem de important.

Majoritatea cetățenilor țării își amintesc ce s-a întâmplat în continuare: devastarea Palatului prezidențial, Parlamentul în flăcări, arborarea drapelului unui alt stat în centrul Capitalei.

De ce autoritățile s-au pomenit atunci practic neajutorate în fața mulțimilor furioase, iar președintele anume în acea zi a pierdut pârghiile puterii? Analistul politic Anatol Țăranu a răspuns la această întrebare în studioul Sputnik Moldova.

”Căderea Partidului Comuniștilor și plecarea lui de la putere au fost determinate de faptul că, în acel moment, își epuizase deja posibilitățile. Dar au fost ajutați să părăsească scena politică. Și au făcut asta acei oameni care s-au ”copt” în interiorul acestui partid”, a declarat politologul.

În opinia expertului, Vladimir Plahotniuc și alți politicieni care practic au înlăturat PCRM de la putere sunt „copiii” acelui sistem care a fost edificat de către cel de-al treilea președinte al țării, Vladimir Voronin.

„Această ”generație noup” și-a depășit ”părinții fondatori”. Plahotniuc pur și simplu a jucat mai bine decât Voronin în lupta politică. Voronin și-a imaginat că va fi președintele țării încă mult timp. Dar s-a dovedit că omul care s-a aflat în permanență în umbră l-a depășit și a instaurat regimul politic care a existat în Moldova încă 10 ani”, a concluzionat Țăranu.

După alegerile parlamentare din Moldova din 7 aprilie 2009, au fost organizate acțiuni de protest împotriva victoriei obținute de Partidul Comuniștilor, la putere în acea perioadă. Opoziția a declarat că alegerile au fost fraude, însă observatorii internaționali nu au văzut încălcări grave și au considerat alegerile legitime. Protestele au degenerat în dezordini de masă la Chișinău, în timpul cărora au fost rănite câteva sute de persoane, inclusiv peste o sută de polițiști.

Sursă

Cuvinte cheie

Tematic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close